Idrettsklubben Start ble stiftet 19. september 1905 og har sin opprinnelse i gutteklubben med det stolte navn Gyldenløwe.

Starts eiere, Start en drøm, hadde i 2017 et ønske om å revitalisere, forsterke samholdet og tilhørighet til klubben.

Vår designbrief var i tråd med visjonen: «Start skal inspirere barn og voksne på Sørlandet til å tro på og å realisere sine drømmer og visjoner.» Lag et et symbol som har forankring i IK Starts historie, som oser av stolthet og symboliserer klubben med mest «tæl» – både på og utenfor banen.

Dette resulterte i et kommersielt varemerke som brukes i markedsføring, på supporterartikler, i arbeid inn mot barn og unge osv.

Kongeløva symboliserer mot, styrke og stolthet og den er ikke et tilfeldig valgt symbol. Den ærverdige fotballklubben Start ble etablert i 1905, med utspring i flere klubber, deriblant fotballklubben Gyldenløve. Gyldenløve hadde en løve i sin fane – heller ikke tilfeldig, da Kristiansand er grunnlagt av en konge. Løva og kongekronen preger også Kristiansands kommunevåpen. Designet kombinerer løve og krone i et skjold. Formspråket har aner tilbake til heraldikken, der enkle former og symboler hjalp stridende hærer å skille venn fra fiende i kampens hete. Det enkle uttrykket oppfyller dagens krav til synlighet og brukervennlighet, bl.a. på digitale flater.

Løveskjoldet er et stolt symbol som matcher sine storslåtte omgivelser på Sparebanken Sør Arena. Mest av alt er den usørlandsk og anti-jantete. Den peker fremover på drømmen og gir fotballfrelste barn og voksne på Sørlandet noe å strekke seg etter.

Det komersielle varemeket er et viktig ledd i markedsføringen av klubben. Den skal bidra til å synliggjøre klubbens tilbud og arrangementer og til å kommunisere IK Starts visjon.

Løveskjoldet skal ikke settes sammen med navntrekket «Start». Men IK Starts logo eller navnetrekk kan frem komme annet sted på samme flate.

Det hører med til historien at det nye løvesymbolet skapte et stort emosjonelt engasjement da det ble lansert for klubbens medlemmer og tilhengere.